Саниране

Топлоизолация на стените на жилището отвън

Климатът ни е различен – ту e студ, ту – жега. И ако сме по-снизходителни към жегата, студът няма да ни пожали. В студено помещение се чувстваме некомфортно, а малките деца ги обличаме в няколко ката дрешки, което е доста неудобно.

Във всички случаи, се налага да решим този въпрос. Става дума за топлоизолация на дома отвън, със съдействието на алпинистите.

Един от вечните проблеми на съвременните панелни многоетажни блокове е замръзването на стените. Най-често това се случва при ъгловите апартаменти. Някои се опитват да елиминират проблема като изолират стените отвътре, но това не е правилно. Защото тогава „точката на влагата“ преминава в дълбочина на стената и стената продължава да остава влажна. Правилното е да изолираме стените отвън и тогава въпросната „точка на влагата“ също ще се премести към външния край на сградата, а в жилището ще бъде сухо и топло.

Топлоизолация посредством херметизация на шевовета

Това са местата, през които проникват дъждовните капки, студеният вятър и дори снегът. Решението е – изолация на шевовете с помощта на промишлените алпинисти, които ще почистят шевовете, ще запълнят местата с уплътнител и пяна, отново ще зачистят и чак тогава ще ги запечатат херметически. Полезно ще бъде да се замажат също пролуките под рамките и первазите на прозорците. Ако този вид дейност не свърши работа и стената остане влажна и студена, тогава ще се наложи да направите топлоизолация на цялата панелна стена отвън.

Топлоизолация на стената на жилището

Стените са студени и влажни? Стените не са достатъчно дебели за зимния период? Трябва да увеличим дебелината на външната стена. Има два познати метода да го направим: с помощта на пенопласт или минерална вата. Всеки метод е многократно проверен и доказано ефективен. Принципиалните разлики са само във външния изглед на стената след изолацията и в цената за положения труд.

Топлоизолация с пенопласт

Използва се относително нов метод саниране – облицовка на външните стени със специални материали от пенопласт с ниска топлопроводност. След поставянето на пенопласта, повърхността се шпаклова и се закрепва с мрежа. След като стената изсъхне, отгоре се нанася маджун, след което всичко се грундира и се боядисва в подходящ цвят боя. Резултатът е налице – повишение на температурата в жилището през зимата с 2 градуса, като същевременно през лятото е по-прохладно.

Топлоизолация с минерална вата

Този вариант се използва когато външните стени са неравни и монтажът на пенопласт не може да се осъществи. Този метод е по-трудоемък и цената на материалите е по-висока.

Погрижете се за жилището си и то ще Ви подари топли, уютни вечери през зимата и приятна прохлада през лятото!

Leave a Reply